Verdieptegovernance logo

6 sessies van cocreatie

Verdiepte governance project
update

Over het proces

In januari 2024 is als vervolg op het voorgaande ‘Ongemak in de boardroom’- project het project ‘Verdiepte Governance’ gestart. Binnen het ‘Verdiepte governance’-project werken bestuurders en commissarissen, wetenschappers en governance-opleiders samen met als doel om in cocreatie een ethische component toe te voegen aan de governance-praktijk en zo bij te dragen aan een duurzame economie.  Het project wordt geleid door een kernteam bestaande uit Patrick Nullens, Rob Blomme, Josephine de Zwaan en Ellemiek Etman. Op hoofdlijnen bestaat het ‘Verdiepte governance’-project uit vier onderdelen:

 

  1. Het ontwikkelen van een platform met experts uit de wetenschap en ervaringsdeskundigen voor onderzoek en een ‘next level body of knowledge’;
  2. Validering en doorontwikkelen van de uitkomsten tot nu toe door a) een community of learning met deelnemers uit Ongemak in de Boardroom en b) een tweede ronde van het programma met een nieuwe groep commissarissen en bestuurders
  3. Het doorontwikkelen van curricula van governance opleiders met de Good Practices en verdiepende kennis;
  4. Het borgen van het momentum, verspreiding van en inspiratie rondom Verdiepte Governance

Voor de deelnemende bestuurders en commissarissen worden gedurende 2024 zes inhoudelijke sessies georganiseerd, elk rondom een specifiek thema. De bijeenkomsten ondersteunen de deelnemers bij het verkennen van de praktijkervaringen, de dilemma’s die in de praktijk ontstaan en de mogelijke oplossingen vanuit de onderzoeksperspectieven. De bijeenkomsten zijn bedoeld om te verkennen, te reflecteren en inzichten te ontwikkelen. Hieronder een korte weergave van de bijeenkomsten.

Bijeenkomst 2 Verdiepte governance project
Bijeenkomst 2: Authentiek leiderschap

Het maximale streven naar eenheid tussen wie we zijn en de rol die we vervullen

Authenticiteit gaat over het maximale streven naar eenheid tussen wie we zijn en de rol die we vervullen. Tijdens de tweede bijeenkomst van het ‘Verdiepte Governance’-project werden open en betekenisvolle gesprekken gevoerd op het thema ‘authentiek en waardengedreven leiderschap’.

Onder leiding van Ellemiek Etman werd betekenis gegeven aan resonantie: Wat raakt ons en wat niet? Resoneren met de wereld is essentieel, want door contact met anderen ontwikkelen we onszelf. Patrick Nullens ging dieper in op individuele authenticiteit: Waarom is dit belangrijk en relevant? En wat zijn de voordelen wanneer je eigen identiteit samenvalt met je rol in de boardroom?
Rob Blomme belichtte vervolgens hoe dit zich verhoudt tot een groep. Deel uitmaken van een groep is functioneel, maar het vraagt soms dat je iets moet inleveren van je authenticiteit. Marguerite Soeteman, die heeft deelgenomen aan het voorgaande ‘Ongemak in de boardroom’- project deelde haar ervaringen op het thema. Tenslotte waren ook Jeroen Smit en kernteam-lid Josephine de Zwaan aanwezig om bij te dragen aan de waardevolle dag.

Verdiepte Governance Bijeenkomst Rob Blomme
Bijeenkomst 4: morele slimheid

Het écht integreren van ethisch denken in leiderschap

Ethiek is volgens Josephine de Zwaan niet slechts een bijkomstige voorwaarde voor verdiepte governance, maar de sleutel zelf. Geen harde, ijzeren sleutel, maar meer zoals een muzieksleutel, zoals de solsleutel, die de toon zet voor alle discussies in de boardroom. Tijdens de 4e bijeenkomst van het ‘Verdiepte governance’-project op Nyenrode Business Universiteit stond morele slimheid centraal. Het doel? Deelnemers activeren om ethisch denken écht te integreren in hun leiderschap. Hierbij speelt onbewuste aandacht een cruciale rol. Hoe ga jij bewuste aandacht creëren in jouw organisatie en boardroom?

Tijdens de bijeenkomst nam Ellemiek Etman deelnemers mee in een visualisatie gericht op verbinding en de vraag: wat gun jij de ander vanuit liefde? Deelnemers kregen zo zicht op (een deel van) hun kernwaarden. Patrick Nullens, als ethicus, benadrukte vervolgens het belang van persoonlijke en ethische reflectie. Zijn visie: Morele slimheid vraagt vooral om aandacht, wat een uitdaging vormt in een wereld vol informatie en versnelling. Rob Blomme benaderde het thema ethiek vanuit een gedragspsychologisch perspectief. Hij ging dieper in op de rol van aandacht, routines en het onbewuste in ethisch gedrag. De conclusie? De boardroom moet een plek worden voor nieuwe vormen van aandacht, en zelfs voor het ontwikkelen van een leergemeenschap.