Verdieptegovernance logo

7 good practices

Kernteam Verdiepte governance

Bedrijven staan voor de uitdaging actief bij te dragen aan de urgente transitie naar een duurzame en menswaardige economie. Dit vraagt om een breder welvaartsbegrip binnen de boardroom, waarbij het welzijn van anderen en onze planeet evenzeer aandacht moeten krijgen als financiële resultaten. Hoe zorgen we ervoor dat besluiten worden genomen die bijdragen aan een versnelling van de noodzakelijke transitie en die zorgen voor lange termijn waardecreatie?

De 7 Good Practices zijn het resultaat van dit proces. Het is verleidelijk om ze af te vinken als een lijstje to-do’s, maar de uitdaging zit in het verdiepen van je ervaring zodat je handelingsrepertoire groeit. De zeven Good Practices zijn onderling verbonden en vragen een andere houding. Een inside-out benadering.

Zoek het ongemak op en gebruik het als vertrekpunt voor versnelling van de transitie

We zoeken naar iets nieuws. En daarvoor is het nodig om voor het onbekende, het niet-weten open te staan. Dat voelt best ongemakkelijk. Ga daarom op zoek naar daar waar het schuurt in gesprekken, in jezelf. En ga het ongemak aan.

Luister en stel andere vragen

Anders bevragen vormt het startpunt. Het brengt informatie aan het licht waarover je voorheen niet beschikte. Als je die informatie betrekt in discussies kun je tot andere besluiten komen. Denk aan andere strategieën, andere prioriteiten, andere afwegingen en andere keuzes.

Doorbreek belemmerende routines

Mensen zijn gewoontedieren. Veel doen we automatisch, op routine. Nu we een ander resultaat willen, vraagt dat reflectie op routines. Welke belemmeren? Welke wil je behouden? Het ontwikkelen van nieuwe routines is noodzakelijk.

Voorkom morele domheid en handel met ethische reflectie

Ethische reflectie is vaak oppervlakkig en achteraf. Deze Good Practice nodigt uit om ethisch redeneren te integreren in discussies en gesprekken. Daarmee ga je als boardmember voorbij het compliance en utilistische denken. Door ethisch te reflecteren kom je eerder op het spoor van ongewenste morele domheid in de boardroom. Je ziet daardoor tijdig in wat er anders zou moeten en hoe je wel moreel slim kunt handelen.

Verdiep je authenticiteit, laat je zien

Neem jezelf mee in de uitoefening van je rol als commissaris of bestuurder. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat zijn je diepste waarden? Houd jouw zakelijk optreden stand als je door je partner, kind of goede vriend thuis aan de keukentafel stevig bevraagd wordt?

Commissaris en bestuurder; durf je te laten raken!

Onze grondhouding wordt vaak eenzijdig getypeerd door rol, controle en rationaliteit.  Dit breiden we uit met medemenselijkheid, verbinding, zingeving en natuur. Je laten raken door je eigen kern, door andere mensen, door de natuur zorgt voor diepgaande verbindingen.

Werk samen aan nieuwe verbindingen

De transitievraagstukken zijn zo groot, complex en verweven – die lossen we alleen vanuit gezamenlijkheid op. Ga daarom samenwerkingen aan, juist ook die waarvan je eerder dacht dat ze onmogelijk waren. Dit om meervoudige waardecreatie voor stakeholders te bewerkstelligen in de plaats van enkelvoudige financiële.